SaHaBaT

5/16/2010

MaNDi SoNGSaNG ?!


Mandi songsang adalah satu kaedah terapi yang amat hebat dan menghasilkan kesan yang menakjubkan kepada pengamalnya. Apakah itu mandi songsang?

Lazimnya pada masa sekarang ramai orang akan mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala. Situasi ini sebenarnya akan memberikan impak yang buruk kepada otak seterusnya akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan diri.

Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut . Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi biasa akan menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah. Seluruh sistem hormon dan kimiawi badan adalah diatur dan disettingkan di dalam kepala, maka cara mandi biasa lebih banyak akan memberikan impakm yang buruk kepada sistem pertahanan bandan

Jadi , apa itu mandi songsang? Mandi songsang adalah amalan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian atas badan kemudian diakhir dengan kepala. (kecuali mandi hadas besar di mulakan dari siraman di kepala.)

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN

Menjadikan pengamalnya AWET MUDA DAN FRESH.
Mengembangkan salur darah otak- menjadikan sistem darah di bahagian otak jadi bertambah baik untuk berfungsi.
Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap kesihatan yang maksimum.
Mengurangkan tekanan (Stress ) yang telah dihasilkan oleh otak.
Melancarkan perjalanan darah.
Menjadikan pengamal semakin pintar
Meninggikan daya ingatan
Mengelakkan atau Mengurangkan sakit kepala
Menjadikan state mood yang tenang dan ceria
Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat
Memiliki daya ketahanan mental
Menambahkan semangat berani
Menguatkan gusi dan gigi

IsLaM ThE WaY oF LiFe...

3 ulasan:

nor berkata...

salam...sdare dpt dari mana artikel ni erk..?...coz sepanjang y saya taw...law x clap la,bukan ke mandi stat dr kpale tu sunnah nabi...?

Akhi Mohamad Aiyad berkata...

Salam, syukrn kerna btanya....mandi yg bmula dri kepala mnjadi sunnah bile wktu mandi hadas, spnjng pmbelajaran saya dn kajian mandi yg dmaksudkn d sni adlh mandi harus, mandi harus hkumnya juga harus dn bile2 boleh mandi, mandi harus apabila badan berbau ataupun akibat laen yg memerlukan kita mandi slagi tdk mmbazir air,yg disunnahkan mandi bmula siraman dri kpala adlh mandi wjib/angkat hadas besar dan mandi sunat, 2 hari raya dn sblm solat jumaat, utk maklumt lanjut layari sesawang ini.... http://al-ahkam.net/forum09/viewtopic.php?f=94&t=35745
syukran ats ptanyaan, jika ada pndpt baru boleh dkongsi bsama, wslm have a nice day with barakallah....

nor berkata...

ok...da faham...trimaz bagi link tu