SaHaBaT

5/21/2010

BaNGKai AyAM GoReNGTidak di nafikan China adalah bakal kuasa ekonomi dunia satu hari nanti melihat kepada perkembangan sihat ekonomi negara itu sejak kebelakangan ini. Namun di sebalik desas desus itu, ada segelintir pihak di negara itu mengambil kesempatan mengeluarkan produk atau hasil yang boleh di ragui sumbernya dan ketulenannya.

Kepada sesiapa yang berhasrat melancong ke China di nasihati supaya berhati-hati ketika menikmati makanan di sana terutamanya ayam goreng. Nak tahu kenapa mari kita lihat gambar di bawah ini :-
Waktu pagi peraih mencari ayam mula menjalankan operasi mencari ayam.

Peraih mencari ayam dari rumah ke rumah.

Harga 1 Ekor ayam mati 1 RMB (dollar hongkong) dan akan dijual pada kembali dengan harga 9 RMB (dollar hongkong) setelah di proses.

Campak je ayam tu dalam guni.

Dah sampai tempat pemprosesan ayam.


Bersepah bangkai ayam di atas lantaiAnjing tu akan membunuh ayam kalau ada yang masih belum matiProses mencabut bulu ayam pun bermula selepas di rebusPekerja yang berdidikasi mencabut bulu ayam. Lihat dibelakang pekerja, longgokan ayam yang berwarna merah keemasan.

Ayam akan dicelup dengan pewarna merah dalam sink yang di ubahsuai


Proses pencelupan dengan warna merah supaya ayam kelihatan segar bugar. Dan sekarang siap untuk di pasarkan

Kalau ada kilang pemprosesan macam ni di Malaysia pasti dah di arahkan tutup oleh kementerian kerana kes seperti ini pernah berlaku di Malaysia satu ketika dahulu. Di Malaysia ni ayam kena sembelih dulu baru boleh proses. Bukan tunggu mati dulu baru proses.

Bagi yang beragama Islam, kita di wajibkan memastikan ayam dah sempurna di sembelih baru boleh makan. Kalau tak di sembelih umpama kita ni makan bangkai ayam..

IsLaM ThE WaY oF LiFe...

1 ulasan: