SaHaBaT

8/03/2010

AyAM TaK SeMBeLiH

Sebuah kisah di KL

Kuala Lumpur, 21 Julai 2010, (Jam 1.00 pagi):


Seramai 16 orang kakitangan JAWI, JAIS, Kementerian Pengguna, JAKIM dan PUM (aktivis LANDAS) telah membuat Operasi HALAL HUB dirumah-rumah/premis penyembelihan halal sekitar Wilayah Persekutuan K.L. Antara lokasi yang kami pergi ialah kawasan Beringin Jinjang, Bandar Sri Damansara dan berakhir sekitar jam 4 pagi.

Peagawai JAKIM sedang memberi taklimat sebelum kami berangkat ke lokasi jam 1.00 pgi.

Lokasi pertama kami di Bandar Sri Damansara (KL Supreme Processing Sdn Bhd.) Dalam suasana yang dingin (dalam bilik sejuk) kami menjelajahi dari tempat ke suatu tempat, segenap penjuru di premis tersebut. Segala dokumen dan operasi sembelihan kami teliti bagi menentukan ayam-ayam yang dipasarkan HALAL untuk dimakan oleh umat Islam sekitar KL dan Selangor. Kami memeriksa setiap ayam disembelih mengikut syara’ atau tidak. Urat yang wajib diputuskan ialah Urat Halkum dan Urat Marikh’, sementara urat darah kiri kanan leher adalah sunat (hadis Nabi saw).

Keratan 4 urat pada leher ayam perlu diputuskan. Yang menjadi tanda tanya tanpa noktah kepada kami, mana-mana operasi di rumah-rumah sembelihan ada sahaja yang tak kena walau pun penyembelihnya ada tauliah. Kebanyakan Tokey adalah orang Cina dan pekerja banyak orang Bangladesh, Indonesia dan orang Kashmir. Hanya segelintir orang Melayu. Maka banyaklah penyelewengan berlaku. Adakalanya ayam tak sempat mati telah bertindih dan mati sebab bertindih bukan mati kerana sembelihan.

Ada pula ayam yang uratnya tak putus habis, maka jadilah BANGKAI, namun ramai yang tak prihatin di mana mereka beli ayam, maka mereka makan bangkailah. Lihat urat marikh’ contoh ayam yang tak putus habis ini.

Ini pulak ayam cucuk, tapi pelanggannya restoran Melayu dan pembuat sate.

Ayam ini kami dapat kat Beringin Jinjang (premis sembelih Kim Foog Trading) pagi tadi. Kat belakang premis ini tempat sembelih babi pulak. Kami sedang pantau satu kes sebelah dalam berhampiran premis ini ada satu lagi premis sembelih ayam, tapi ayam tak sembelih pun mereka campur untuk dipasarkan kepada orang Melayu Islam. Sekelilingnya adalah tempat sembelih babi dan sebelahnya mereka tanam sayur togeh, yang kita campur dengan mee atau goreng dengan tauhu. Tengoklah siapa pelanggannya (melalui resit beliannya dibawah).

Dilanggani oleh Restoran Pappa Rich pada setiap hari bulan Jun lalu. Inilah tempat orang kita makan. Saya nak pesan kat semua orang Islam di Malaysia dan seluruh dunia, prihatinlah sikit tentang apa yang kita makan terutama ayam. Firman Allah swt dalam surah Al-Baqarah ayat 168.

Wahai sekalian manusia! makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana Sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.

Ini pula tempat yang sama, penyembelih Islam dari Indonesia, dia cucuk tengkuk ayam macam Cina, terus campak ayam yang masih hidup dalam air supaya cepat mati, ada yang tak cucuk langsung, hidup-hidup dia masukkan dalam air supaya mati cepat dan diprosesnya.


Nampak tak yang putih itu ayam hidup dan itik (hidup2 dibenam dalam tangki ini) Kemudian dia celur dan proses.

Bila kami tanya kenapa buat gitu, katanya Cina (Tokey) suruh buat dan cepat sikit. Nilah yang kita dok makan hari-hari mungkin. Dia keluarkan (tengkuk ayam tiada bekas sembelih pun)Ini yang sepatutnya dilakukan di premis sembelihan ayam.

Ayam hidup digantung pada mesin yang bergerak sebelum dipengsankan (Stunningprocess), sebelum disembelih.

Muncung ayam disentuhkan ke dalam air berarus elektrik (Ayam 0.25 - 0.5, tempoh 3.0-5.0 saat). Baru disembelih dan pisaunya sentiasa bersih daripada darah, kerana terdapat air dari atas yang mengalir untuk mencuci pisau sembelih semasa operasi sembelihan.


Proses selepas sembelih
Tersedia untuk dipasarkan

IsLaM ThE WaY oF LiFe...

4 ulasan:

and i shoot berkata...

thanks for this entry. tp nak tanye, kalau ayam itu sudah ade di pasar, dibeli dan kemudian di masak, tp masih ade darah di celah rawan bhagin drumstick, lebih2 lg kalau tgh masak, darah akan mengalir keluar dari celah rawan itu, adakah itu maksudnye ayam itu tak disembelih dgn elok? sdgkan kedai itu dikatakan membekalkan ayam halal, tp pekerjanya adlah org cina? minta ulasan a.s.a.p ...jzzk..

Akhi Mohamad Aiyad berkata...

Syukran diatas pertanyaan anda, ada 2 soalan anda kemukakan. (1) Ayam yg swaktu digoreng masih bdarah adkh tdk baik/halal? (2) Kedai dilabelkn halal tetapi pekerja adlh cina. Jaawapan soalan (1) Pd kebiasaan pnyembelihan, darah akan mengalir keluar dgn laju & mngurangkn sakit, jika masih ade darah itu yg mngalir mungkin kaedh penyediaan ayam yg terlalu ringkas/cepat utk memenuhi kperluan pasaran shingga ayam itu masih berdarah. Namun ada pendpt dri org2 tua mengatakan tanda ayam itu dsembelih dgn btul adlh tiada lgi darah keluar,jika ragu2 seeloknya hindarkn mmbeli ayam sebegini kerna ianya tmasuk dlm benda2 syubhah(ragu2 hukumnya). Benda syubhah harus dielakkan oleh muslim. Jawapan Soalan (2) Anda kne tahu adkh cina itu cina muslim,jika YA maka halal sembelihannya, jika TIDAK,cube selidiki siapakah yg mnyembelih ayam itu, jika penyembelih adlh muslim dan BTUL cara penyembelihan, maka ayam itu adlh halal utk dmakan. Syukrn ats ptanyaan, wslm

and i shoot berkata...

Terima kasih utk jawapan itu...ada soalan lg kalau x keberatan utk menjawabnya...

memandangkan saya & rakan2 belajar di luar negara, jd sumber ayam halal agak terhad dan jauh utk dptkan ayam yg (saya yakin) halal. jd kedai ayam yg dimaksudkan dlm soalan pertama td, hanya dikatakan halal menurut para senior, sy sendiri x pernah nmpak logo halal atau ulasan di internet yg mengatakan kedai itu membekalkan ayam halal. selain masalah darah dan pekerja cina yg membuat sy ragu2, ade beberapa pakej ayam dan bakon juga di jual di situ.

Jadi, selepas mendpt jawapan dr saudara, sy x mungkin akan beli ayam dari kedai itu lagi..

masalahnya, adakah sy patut memberitahu kawan2 lain yg yakin utk makan ayam tersebut?

Akhi Mohamad Aiyad berkata...

Salam, saranan sy buat anda, seeloknya anda bersama rakan anda cube selidiki adkh ayam djual itu halal,kerna slagi hukumnya tdk jelas,mka ia tmasuk dalam syubhah,org mukmin dielakkn jgn makan makanan/alatan yg syubhah hukumnya apatah lagi berkaitan makanan kerna mknan akn mjadi darah dging kita,anda wjib mmberitahu rakan anda agr same2 dapat menyelidiki sumber kehalalan ayam itu,ajaklah penuntut lelaki malaysia yg tahu mngenai hukum pnyembelihan utk sme2 menyelidiki hal ini,jangn hnya bpandukan kpd hujah dari senior2 kerna mungkin hujah itu adlh hujah lama,sbgai contohnya pihak JAKIM yg memantau kedai2 sembelihan scara mengejut kerna adakalanya pemilik premis hnya menepati syarat penyembelihan ayam scra islam swaktu pemeriksaan shj,seeloknya anda bhati2 dlm bab makanan tambhan pula anda seorang pelajar,masalah spt sush utk mnghafal pelajaran, sush faham pelajarn ada hubungkaitnya dgn makanan yg kita makan seharian,wslm