SaHaBaT

8/14/2008

Cinta Seorang Pemuda IISaya selalu sangat termenung……termenungkan macam-macam…..tugas, keluarga dan…..si dia……bagaimanakah saya nak hidup tenteram seandainya wajah si dia sentiasa mengundang di dalam fikiran saya…..


Saya stress sangat bila macam-macam hal saya nak fikirkan….tugas, mesyuarat, belajar, menghafal….tetapi saya sering teringatkan si dia. Ya Allah, tolonglah hambamu ini agar aku lebih mengingatimu dari si dia…..Saya betul-betul gembira bila kerja-kerja saya dapat diselesaikan dengan jayanya……tetapi kerapkali saya berangan……seandainya si dia berada di samping saya, bersama-sama merasai kegembiraan saya…….betapa bahagianya saya……namun saya sering merintih selepas solat akibat kelalaian saya mengingati rahmat-Mu…..


Saya cukup-cukup terharu bila saya tonton cerita cinta yang sedih……saya sering mengingatkan diri saya “Ambillah ikhtibar dari cerita ini, jangan sia-siakan peluangmu…..” tetapi saya sering kali membuatkan hati si dia tersentuh kerana saya….Ya Allah bantulah hambamu ini dan berikanlah kekuatan kepadaku untuk mengubah diriku…..


Bila saya teringatkan hari kelahirannya…..saya selalu beli tudung litup untuknya…….bukan apa…..saya tak nak nanti saya disoal dengan sesuatu yang memang menjadi tanggungjawab saya di dunia ini…..si dia selalu kata……”Terima kasih, awak ni baik hatilah…..” bila hadiah tu saya berikan kepadanya…


Saya sangat sayangkan dia, saya mahu bahagia bersamanya di dunia ini, ber’dating’ di jannah-Mu, berkasih sayang di alam yang kekal abadi selamanya….Ya Allah kau redhailah perhubungan kami ini, seandainya hubungan ini berlandaskan syariat yang betul maka kau kekalkanlah hubungan kami ini. Ketahuilah Ya Allah, hati ini telah mengasihinya dengan setulusnya demi mendapat keredhaan-Mu di dunia dan di akhirat…..

IsLaM ThE WaY oF LiFe...

Tiada ulasan: