SaHaBaT

9/04/2010

10 JaM TeRMaHaL DuNiA

USD$734 000

Dicipta oleh seorang penempa emas berkurun lalu. Jam ini dicipta dengan keupayaan tidak terpengaruh dengan tarikan graviti. Dibina dengan emas 18 karat berwarna kuning.

USD$ 800 000

Menggunakan kulit buaya asli dan perincian gear di dalamnya cukup sempurna. Badan utama jam diperbuat dari platinum/emas putih. Mempunyai kalendar bulan dan sebagainya.

USD$860,000 : Louis Moinet Magistralis

Bahan yang digunakan di dalam merupakan batuan mateorit berusia 2000 tahun dan di luarnya adalah emas 18 karat yang mahal. Mempunyai kalendar bulan dan sebagainya.

USD$1 juta : Hublot Black Caviar Bang

Diperbuat dari emas putih 18 karat dengan bertatahkan 322 berlian dan dibentuk secara persegi dan diletakkan di sekeliling jam tersebut.

USD$1.1 juta : The Chopard Super Ice Cube

Diperbuat dari emas 66 karat dan ditempa secara kasar. Kelihatan hodoh dan tidak kemas namun harganya melebihi USD$ juta. Betul-betul kelihatan seperti ais bukan?

USD$1.3 juta : Patek Philippe Sky Moon Tourbillon

Merupakan hasil tempaan oleh Patek Philippe yang mempunyai pelbagai fungsi. Kelihatan seperti jam biasa namun sebenarnya mempunyai kalendar bulan, fasa pembentukan bulan dan sebagainya.

USD$1.5 juta : Vacheron Constantin Tour de liIle

Jam ini mempunyai 834 bahagian dan boleh memaparkan waktu di 2 zon berlainan. Selain itu jam ini mempunyai kalendar bulan, arah mata angin dan sebagainya.

USD$4 juta : Patek Philippe's Platinum World Time

Diiktirafkan sebagia jam paling mahal pada tahun 2002, memaparkan waktu di 24 zon berlainan di dunia dan secara automatik akan menyala sewaktu keadaan persekitaran gelap.

USD$11 juta : Patek Phillipe's Supercomplication

Merupakan jam termahal keluaran Patek Phillipe aygn ditempa pada 1932 untuk kegunaan Henry Graves Jr. Diperbuat daripada emas kuning dan mempunyai dua permukaan berlainan.

USD$25 juta : 201-carat Chopard

Jam berada di tengah-tengah dan dikelilingi oleh emas 201 karat. Mengandungi 15 karat berlian berwarna merah jambu, 12 karat berlian biru dan 11 karat berlian putih. Terdapat juga lebih 600 berlian kuning di sekelilingnya.

Namun sedarkah kita, kita terlalu mengagumi kenikmatan dunia yang semestara ini, sedangkan kita lupe bahawa kenikmatan di syurga Allah nanti terlampau banyak dan tidak terkira kenikmatannya. Justeru, kuatkn amal ibadat agar kita sentiasa dalam rahmatNya...
Wslm...

IsLaM ThE WaY oF LiFe...

3 ulasan:

~.~ berkata...

ad hrpn x jd hantaran???
:)

Akhi Mohamad Aiyad berkata...

he3x..sbabnya agk mhal la...klu harga jam tu smpai 20 juta, baik beli rumah, keta n tnah beberapa ekar kan...bleh simpan lgi, klu jam pakai2 tgk2 tertinggal dlm tndas. org pn amik...kempunan den, he3x..

~.~ berkata...

hahahah....xpe...
sy pom xske pkai jam la...
lgpun jam akhi kan ad...
sharing is caring..
:P..hehhehehe