SaHaBaT

5/21/2009

Ratu Akhlak Arab Saudi
RIYADH: Seramai 200 wanita mengambil bahagian dalam pertandingan Ratu Cantik Akhlak kali kedua di Arab Saudi, yang menjadi antara contoh cubaan negara Islam itu menyesuaikan idea yang diperkenalkan Barat.

Pengasas pertandingan, Khadra al-Mubarak, berkata berbeza dengan pertandingan ratu cantik biasa, hakim tidak mengambil kira kecantikan wajah atau ukuran bentuk badan.

"Apa yang kami cari dalam Ratu Cantik Akhlak ialah peserta yang menunjukkan ketaatan paling tinggi terhadap kedua-dua ibu bapanya," katanya.

Beliau berkata, asas kepada pemilihan ratu berkenaan ialah komitmen mereka dalam mempertahankan nilai Islam, manakala pemenang juga bukan semestinya seorang yang cantik.


Semua peserta yang bertanding akan menghabiskan tempoh 10 minggu akan datang menghadiri kelas dan disoal mengenai tema pertandingan, termasuk 'mencari kekuatan dalam diri' 'pembentukan kepemimpinan' 'Ibu, syurga di kakimu'.

Peserta yang berusia antara 15 dan 25 tahun, juga akan menghabiskan masa sehari di sebuah rumah di kawasan desa bersama ibu mereka, sambil diperhatikan oleh hakim wanita yang akan memberi markah mengenai cara berinteraksi dengan ibu.

"Berikutan pertandingan ini tidak disiarkan melalui televisyen dan tiada lelaki terbabit, peserta wanita boleh membuka tudung dan jubah yang biasa dipakai di khalayak ramai," katanya.

Keputusan pertandingan akan diumumkan pada Julai. Pemenang akan menerima hadiah SR2,600 (RM2,600), di samping pelbagai hadiah lain, manakala naib johan menerima hadiah wang tunai SR1,300 (RM1,300). � AP


p/s : Agaknya bila ye pertandingan seperti ini nak diadakan di Malaysia..? Patutnya Malaysia yang begitu luas dicanangkan sebagai sebuah negara islam wajib melaksanakan pertandingan seperti ini. Tak perlu lagi ratu cantik rupa tapi akhlak hodoh dan busuk. Ingat ada perbezaan antara akhlak dalam islam dan nilai moral dalam masyarakat barat. Kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang memegang portfolio agama ambil idea pertandingan ini dan praktikkan di Malaysia. Mungkin pengarah pertandingan bleh undang Dr. Fatma El-Zahra ker, yg di hos program agama dekat Astro Oasis tuh. Apapun islam tetap agama yg paling lengkap di dunia.

IsLaM ThE WaY oF LiFe...

Tiada ulasan: