SaHaBaT

4/19/2011

Acer Iconia W500 YaNG GeMPaK

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera buat kalian yang sudi berkunjung ke laman blog yang insyallah berinformasi ini. Diharapkan agar segala informasi ini dapat bermanfaat kepada kita semua. Adakalanya kandungannya tidaklah terlalu berat dan lebih santai, kesemua itu bertujuan untuk mengelakkan kite smua stress je membaca blog ni. Jadi elaksamana letakkan beberapa informasi menarik dan santai jugak ye. Agar blog ini tidak terlalu berat untuk dihadam oleh minda kita sekalian.

elaksamana hendak meminta maaf kepada sesiapa sahaja yang sudi dan setia menunggu post baru di laman blog ini. Sejak kebelakangan ini, elaksamana sedikit sibuk dengan pelbagai tugasan yang harus disiapkan di institut perguruan, ditambah pula pelbagai program yang bakal tiba tidak lama lagi. Kesemua program itu membuatkan elaksamana tidak berkesempatan untuk mengupdate blog ni. Alhamdulillah kini setelah beberapa minggu, segala kerja dapat dibereskan dan program pun dh banyak yang berlalu walaupun ade lagi 1 2 program di masa hadapan. Terbaru pada hujung minggu ni bertepatan hari jumaat, elaksamana ada program bersama kelas di tepi pantai Teluk Ketapang/UMT dan pada selasa minggu depan ada program Bina Insan Guru. Tetapi insyallah elaksamana akan cube mengupdate blog ni, doakan ye.


Pada kali ini, elaksamana ingin berkongsi dengan anda semua mengenai suatu teknologi baru yang sungguh elaksamana kagumi, terasa menggamit hati ini untuk memilikinya di masa hadapan. Teknologi yang dimaksudkan itu ialah tablet laptop Acer Iconia W500. Sungguh canggih dan ala2 IPad gitu. Malah laptop ini dilengkapi dengan sambungan HDMI yang membuatkannya boleh digunakan sewaktu melakukan pembentangan di dalam kelas. Maklumla sebagai seorang bakal guru yang belajar di Institut Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran Malaysia, elaksamana memang mengadakan banyak aktiviti pembentangan meliputi semua subjek. Justeru dengan adanya laptop kecil/tablet laptop yang mudah alih ini, memudahkan elaksamana untuk membawanya ke mana sahaja. Malah sewaktu berada di perpustakaan awam negeri atau dimana-mana yang ada internet WIFI tidak menjadi msalah. Jikalau ingin dibawa laptop yg elaksamana gune sekarang ini iaitu Acer Extensa 4630Z memang berat sesangat. Nak dekat 3 kilogram. Justeru dengna adanya laptop kecik ni, senanglah elaksamana ingin melakukan tugasan dan melayari internet (tmasuk mengupdate blog ni)


Jom kite tengok ape dia spesifikasi yang ada pada Acer Iconia W500 ini :

  • 10.1″ WXGA capacitive multi touch touchscreen glare LED TFT (1280×800)
  • Windows 7 Home Premium (32-bit)
  • AMD C-50 1.00GHz dual-core processor
  • ATI Radeon HD 6250 GPU with 256MB
  • 2048MB of RAM (2GB)
  • 32GB SSD main storage drive
  • No optical drive
  • 3x USB (2x USB 2.0, 1x USB 3.0), HDMI, 2-in-1 card reader (SD/MMC)
  • Gigabit LAN/WLAN 802.11bgn/Bluetooth 3.0
  • Webcam
  • 3 cell Li-Ion battery
  • 0.97kg
  • 24 months warranty









Amacam? agaknya berpatutan tak? Bukannya nak gunakan untuk tugasan yang berat pun, sekadar untuk present dalam kelas dah kira ok la kan, tak perlu susah-susah bawak laptop besar untuk present macam laptop elaksamana ni. Berat sesangat. Apapun kepada sesiapa yang ingin membelinya, bolehlah survey2 di kedai komputer berdekatan anda. Dianggarkan harganya di Malaysia dalam RM1700 je. Jadi agak berpatutan berbanding IPad yang mungkin tidak sesuai untuk melakukan pembentangan kerana lain sistem OSnya. Untuk pengetahuan lanjut layari http://laptopmalaysia.my/2011/04/acer-iconia-tab-w500-malaysia/

SELAMAT MEMBELI KEPADA SESIAPA YANG BERAZAM INGIN MEMILIKINYA, Wassalam



IsLaM ThE WaY oF LiFe...

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam....sy nk tny sikit psl acer iconia tab w500 ni...ade application microsoft office x dlm iconia ni...?...

Akhi Mohamad Aiyad berkata...

wslm, utk Acer Iconia W500 ini dia mnggunakn OS windows 7, jdi sudh smestinya software microsoft office boleh dgunakan, boleh dgunakan utk present slide dlm kuliah utk plaja IPT, utk Acer Iconia A500 dia mnggunkn OS Android dn takleh install microsoft office, hnya bleh guna utk tgk video/film, dgr lagu, surf internt, tpi seeloknya anda tggu bile windows 8 kuar tgh 2012 nnt kerna windiws 8 mmg dikhaskn utk laptop touch sbb windows 7 button kecil, sush utk ditekan....

Tanpa Nama berkata...

nak tanya skit boleh ke iconia install game pc.mcm winning eleven, halflife?

Akhi eLaKSaMaNa berkata...

Yup, bdasarkan testimoni dri pngguna W500 yg elaksamana pernah jmpe, smua kata boleh instal mcm2 perisian, same je mcm laptop or PC yg lain, cuma mungkin game/software yg requirement tinggi mcm nk grafik tggi spt Need For Speed, COD boleh install, tpi takut permainan dia x lancar sbb grafik xleh support, klu game yg requirment rendah mcm halflife, counter strike, win11 insyallah boleh, W500 xleh tampung sbb keupayaan dia masih ditahap sderhana, tggulah sedikit masa lagi Acer akn pertingkatkn lagi keupayaan tablet dia ni utk ssuaikn dgn software masa kini...

Tanpa Nama berkata...

yeah.. berjaya juga akhirnya memiliki iconia w500 ni.(beli 2nd hand je.hehe)bagi pandangan saya table ni agak hebat & menakjubkan.tapi still ada kekurangan contohnya hardisknya hanya 32gb tp boleh tmbah pd slot sdhc.mungkin disebabkan ramai di malaysia tak gemar pada table pc os win7 ni(tak mcm ipad 2 @ galaxy tab)jadi penggunanya kurang & sukar didapati di kedai2 komputer biasa.(nasib baik dapat dgn harga 1/2 daripada harga asal.hehe)tapi percaya lah kekuatan iconia ni lebih dari acer one dan seangkatannya.tentang game sy dah cuba fm2012 dan pes 2012 ok tiada masalah..